Mityba ir onkologiniai susirgimai
Mityba ir onkologiniai susirgimai

Maistas, kurį valgome, gali sumažinti ar padidinti riziką susirgti tam tikromis vėžio formomis. Ir nors nėra įrodymų, kad konkretūs maisto produktai gali sukelti ar išgydyti vėžį, mitybos, o kartu ir fizinio aktyvumo poveikis žmogaus sveikatai yra akivaizdus.

Anot Nacionalinio vėžio instituto turimos informacijos, Europos gyventojų, besilaikančių sveikos gyvensenos ir vėžio prevencijos rekomendacijų, vėžio rizika apytikriai yra 18 proc. mažesnė, palyginti su rizika gyventojų, kurių gyvenimo būdas ir kūno svoris neatitinka šių rekomendacijų.  Rizikos sumažėjimas susiejamas su sveiku gyvenimo būdu: normaliu kūno svoriu (kai kūno masės indeksas (KMI) yra tarp 18,5 ir 24,9 kg/m2), vengimu vartoti svorio didėjimą skatinantį maistą (saldūs gėrimai, greitas maistas), fiziniu aktyvumu (bent 30 minučių kasdien), valgymu daugiau augalinės kilmės maisto, raudonos ir perdirbtos mėsos vengimu, alkoholio vartojimo ribojimu.

Sveikas ir subalansuota mityba mažina riziką susirgti įvairiomis ligomis, tame tarpe ir onkologiniais susirgimais. Sveika mityba – tai teisinga vartojamo maisto įvairovė ir kiekis, aprūpinantis organizmą reikiamomis kalorijoms (energija) ir tinkamomis maistinėmis medžiagomis. Ekspertai išskiria 5 maisto produktų grupes, kurios, idealiu atveju, turi sudaryti žmogaus maisto racioną:

  • Vaisiai ir uogos.
  • Daržovės ir ankštiniai augalai.
  • Grūdiniai maisto produktai.
  • Mėsa, paukštiena, žuvis, kiaušiniai, riešutai ir sėklos.
  • Pieno produktai.

Žinoma, mintyje svarbu turėti ir tai, kad mityba yra tik vienas iš gyvenimo būdo veiksnių, turinčių įtakos vėžio išsivystymo rizikai.

Maisto produktai ir vėžys

  • Per didelis raudonos mėsos vartojimas didina riziką susirgti žarnyno vėžiu. Visgi kartu raudona mėsa yra ir geras kai kurių svarbių maistinių medžiagų š Todėl rekomenduojama jos suvalgyti ne daugiau nei 500 g per savaitę (500 g virtos mėsos atitinka maždaug 700– 750 g šviežios, priklausomai nuo to, kokia skerdienos dalis verdama).
  • Perdirbtos mėsos (apdorota rūkant, konservuojant, sūdant, paveikiant cheminėmis konservuojančiomis priemonėmis) vartojimas yra susijęs su didesne žarnyno vėžio rizika, net vartojant jos nedaug. Todėl perdirbtos mėsos siūloma atsisakyti iš viso.
  • Moksliniai tyrimai nerodo tiesioginio ryšio tarp riebalų suvartojimo ir vėžio atsiradimo, išskyrus galimą jo poveikį prostatos vėžiui. Visgi reguliarus riebaus maisto vartojimas gali sukelti nutukimą, kuris yra daugelio vėžio formų (pavyzdžiui, gaubtinės žarnos, krūties, inkstų, stemplės, tulžies pūslės) rizikos veiksnys.
  • Vaisių ir daržovių nauda sveikatai yra seniai įrodyta. Šiuose produktuose gausu vitaminų, mineralų ir antioksidantų, o visos šios medžiagos mažina riziką susirgti vėžiu.

Apibendrinant Nacionalinio vėžio instituto ekspertai pažymi, kad žmonių, kurių mityboje dominuoja augalinės kilmės maistas, vėžio rizika yra 11 proc. mažesnė, palyginti su rizika žmonių, kurių mityboje maža augalinio maisto.

Sužinokite asmeninės draudimo įmokos sumą