Ar veganiška dieta gali tapti kasos vėžio priežastimi?
Ar veganiška dieta gali tapti kasos vėžio priežastimi?

Veganiška dieta dažnai siejama su geresne savijauta ir sveikata: rečiau pasitaikančiomis širdies ir kraujagyslių ligomis, sumažėjusia kognityvinių funkcijų sutrikimų ir įvairių vėžinių susirgimų rizika.

Biomedicinos žurnalas „American Journal of Clinical Nutrition“ skelbia, jog augalinio maisto kokybė mitybos racione turi tiesioginį ryšį su rizika susirgti kasos vėžiu.

Didžiausia tikimybė susirgti šiuo onkologiniu susirgimu išliko besimaitinantiems gyvulinės kilmės produktais. Visgi, išskaidžius augalinę mitybą į sveikų ir mažiau sveikų produktų vartojimą, gauti stebinantys rezultatai: valgančių subalansuotą augalinį maistą rizika susirgti kasos vėžiu sumažėjo 44 proc, o vartojančių prastos kokybės – išaugo net 38 proc.

Sveikas augalinės kilmės maistas, anot tyrimo autorių, yra vaisiai, daržovės, neskaldyti grūdai, riešutai ir produktai, kuriuose yra polinesočiųjų arba mononesočiųjų riebalų. O žalingas – produktai su pridėtiniu cukrumi ir sočiaisiais riebalais. Būtent jie organizme ir skatina uždegiminius procesus, galinčius iššaukti kasos vėžį.

Sužinokite asmeninės draudimo įmokos sumą